Firma w Wielkiej Brytanii, oddział w Polsce - jak uregulować to prawnie

Wiele firm brytyjski rozszerzając swoją działalność często decyduje się na oddział/filię w innym kraju członkowskim Unii Europejskiej, m. in. w Polsce. Często jednak powstaje pytanie jak taki oddział powinien być uregulowany prawnie. Czy należy zarejestrować nową działalność gospodarczą czy można działać w danym kraju jako firma zagraniczna. Poniżej udzielamy odpowiedzi.

Kwestię tą reguluje umowa międzynarodowa z 2006 roku, która nazywa się "Convention between the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland and the Republic of Poland for the Avoidance of Double Taxation and the Prevention of Fiscal Evasion with Respect to Taxes on Income and on Capital Gains"

Nazwa polska to "Konwencja między Rzeczpospolitą Polską a Zjednoczonym Królestwem Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej w sprawie unikania podwójnego opodatkowania i zapobiegania uchylaniu się od opodatkowania w zakresie podatków od dochodu i zysków majątkowych"

Zgodnie z artykułem 5, jeżeli firma zarejestrowana w Wielkiej Brytanii posiada "zakład", czyli biznes stacjonarny w Polsce (biuro, oddział, fabryka, filia, warsztat) należy zarejestrować ten biznes jako działalność gospodarczą w Polsce od pierwszego dnia jego działania na terenie Polski. Nie ma znaczenia czy praca jest wykonywana na rzecz klientów polskich czy brytyjskich istotne jest to, że biuro znajduje się w Polsce. Wyjątkiem są zakłady budowlane, w ich przypadku przez okres pierwszych 12 miesięcy istnienia zakładu w Polsce nie ma konieczności rejestracji działalności w Polsce, należy ją zarejestrować dopiero po upływie tego okresu.

Nie ma natomiast konieczności zakładania działaności, jeśli pracownik firmy zagranicznej pracujący w innym kraju członkowskim pracuje nie posiadając biura lub innego zakładu. Przykładem mogą być osoby wysyłane do innych państw członkowskich jako opiekunowie do dzieci lub osób starszych. W tym przypadku pracownik nie pracuje w biurze lecz w prywatnym domu osoby, którą się opiekuję, a więc nie ma konieczności zakładania działaności gospodarczej w tym kraju.